Биткойн манипулация? Какво за това?

Преди време мой приятел, който е икономист любител, каза, че Биткойн е лесен за манипулиране и че би посъветвал да не инвестирате в криптовалути. Как можете да манипулирате Биткойн? Вярно ли е това, което той каза?

За да отговорим на този въпрос, първо трябва да попитаме – какво определя стойността на актива? Какво прави Биткойн толкова ценен, както показва обменният му курс?

Когато става въпрос за класически активи, можете да посочите факторите, които им влияят. Обикновено не е едно конкретно нещо, а няколко корелации, които определят цената на актива. И така, стойността на акциите отразява стойността на компания, която ги е продала, и прогнозирането на възхода и падението на компанията е по-сложно от това. Цените на валутите се влияят от широко разбираната икономика. Цени на среброто – основно от предлагането на този метал в индустрията. И така нататък.

Има много специфична група активи, чиято стойност се определя основно или единствено въз основа на търсенето и предлагането на инвестиционния пазар. Криптовалутите са пример за такива активи. Освен това Биткойн е склонен към такива колебания поради дисбаланса на търсенето и предлагането, поради което има тенденция да създава финансови балони.

На теория това означава, че Биткойн като актив е много по-податлив на манипулация, отколкото други активи. Такива опити за манипулирането й вече са имали и са направени от субекти, които се интересуват от печалба от криптовалута, независимо от нейния курс, така че най-вече криптопазарите.

Например, през 2017 г. – така по средата на Биткойн треската – пазарът Bitfinex предизвика интерес към тази криптовалута, като изкуствено повиши нейните цени. Това е заключението, до което стигнаха експертите от Тексаския университет, но към този момент нямаме доказателства и не са повдигнати обвинения. Въпреки това техният доклад от почти 70 страници е надежден източник и дори да не сочи директно към подобни действия в миналото, той все още оставя отворен въпроса за използването на този метод в бъдеще.

Но манипулирането на Биткойн винаги ли е отрицателно за търговеца? Не е задължително. Създаването на спекулативен балон, в по-широк контекст, е нежелано явление за икономиката и динамиката на инвестициите, но позволява на щастливите търговци да реализират доходоносни транзакции. Все пак трябва да помним, че както манипулациите, така и балоните са много непредсказуеми и инвестирането в Биткойн принадлежи към групата на „високорисковите инвестиции“.

Както и да е, експертите са съгласни, че точно сега не е най-добрият момент за инвестиране в Биткойн. Това също е „благодарение“ на спекулативния балон – след като един вече се спука през 2017 г., не е много правдоподобно курсът да се повиши достатъчно, за да компенсира такъв риск. След две години Биткойн все още е дълбоко в корекции – дори сега има хора, които се опитват да го манипулират и да подправят търсенето, но пазарът е станал донякъде резистентен към тях и манипулациите дават малък – ако изобщо има – ефект.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *