Бум на пазара на Биткойн – възможно ли е все още?

Биткойн претърпява ново поскъпване – наскоро достигна прага от 10 000 USD. Добър момент ли е да инвестирате в тази популярна криптовалута? Каква е разликата между този бум и този от 2017 г. и какво казват експертите за него?

Биткойн – бащата на криптовалутите

Whitepress на криптовалутата, наречена Биткойн – първата криптографска валута, а също и първата peer-to-peer система за електронен трансфер на валута, беше поставена в списъка за обсъждане на криптография в края на 2008 г. Авторът е потребител на име Сатоши Накамото, чиято истинска самоличност все още остава в тайна. През 2009 г. софтуерът за Биткойн беше публикуван за първи път и пуснат за изследване в интернет – процесът на създаване на нови Биткойни, както и регистриране и проверка на транзакции в блокчейна.

Тъй като тогава Биткойн не беше обект на търговия, а създаден от копачи, беше невъзможно да се присвои парична стойност на единиците на тази нарастваща криптовалута. През 2010 г. някой решава да направи първата транзакция с биткойни – обменяйки 10 000 единици за две пици. Ако продавачът държеше своите единици в портфейла си, днес те щяха да струват над 100 милиона долара.

Точно когато Биткойн стана по-популярен и изкристализира идеята за децентрализирани и криптирани валути, започнаха да се появяват първите алтернативни валути. Те обикновено се наричат алткойнии се опитват да подобрят оригиналния Биткойн проект, като предлагат повече скорост, анонимност или други предимства. Два от първите алткойни бяха Namecoin и Litecoin.

Първият възход и първият спад на криптовалутата

Скоро след като цената на Биткойн достигна 1000 USD за първи път, Биткойн започна бързо да губи стойността си. Много инвеститори загубиха пари тогава, тъй като цената бързо падна до около 300 USD. Отне две години на Биткойн, за да достигне отново границата от 1000 USD.

Това беше първият голям спекулативен балон в историята на Биткойните – процес на покачване на стойността само за бързото й изгубване след това беше повторен още няколко пъти от тази криптовалута. Малко по-късно се случи първият скандал в историята на Биткойн. Както може да се очаква от криптовалута, създадена с мисъл за анонимност и липса на контрол, тя скоро се превърна в привлекателна цел за престъпниците. През януари 2014 г. Mt.Gox, най-големият Биткойн пазар в света, внезапно излезе офлайн и собствениците на над 850 000 единици Биткойн никога повече не видяха парите си. Разследването, водено от Американските сили, показа само, че никой всъщност не е сигурен какво се е случило в Mt.Gox, освен факта, че това е някаква хакерска атака, която е накарала потребителите да загубят над 450 милиона долара. При днешните цени този брой би бил още по-голям, достигайки до няколко милиарда долара.

Подобряване на технологията и имиджа

След скандала с Mt.Gox дойде моментна зима на пазара. Фактът, че Биткойн имаше тенденцията да произвежда излишни, неизкопаеми токени, което дестабилизира пазара, не беше много полезен. Спадът беше използван от мистериозния Накамото, за да поправи и подобри технологията,имаше и стартирането на проект, който имаше за цел да представи Биткойн на по-широката аудитория от интернет потребители и инвеститори. Тези действия завършиха със значителен успех – много повече места, които позволиха копаене на Биткойн, което от своя страна доведе до увеличаване на популярността, когато цените му бяха далеч под предишните си върхове. Постепенно, тъй като стана по-полезен, стана ясно, че ще бъдат въведени повече пари в системата на Биткойн и други криптовалути. През 2017 г. нивото на капитализация на всички криптовалути нарасна от 11 милиарда USD до над 300 милиарда USD. Големите пазарни институции информираха обществеността, че обмислят използването на Биткойн. Междувременно технологията зад Биткойн – блокчейн – вдъхнови революция в света на финансовите технологии.

Внезапен бум… защо?

Но какво точно се случи през 2017 г., най-успешната година за Биткойн?

В самото начало на 2017 г., през Януари, се случи един от най-решаващите моменти в регулацията на криптовалутите – Bank of China, централната банка на тази страна, направи първата стъпка за затягане на регулациите около Биткойн, който доминира Китайския пазар на това време. Действията на Китайското правителство имаха за цел да свалят Биткойн с помощта на ограничения. Това доведе до намаляване на обема на транзакциите, тъй като бяха въведени нови такси от „Големите три“ на пазара – Huobi, OKCoin и BTCC.

Но не беше достатъчно да спре Биткойн, а просто да насърчи повече инвеститори да го купят на атрактивна цена. До 1 май Биткойн достигна нова най-висока цена, отбелязана на скандалната борса Mt.Gox точно преди хакерската атака. До края на май цената на Биткойните премина прага от 2000 USD за първи път, само за да достигне над 3000 USD само няколко седмици по-късно. В същото време тези етапи често бяха придружени от внезапни сътресения, като внезапното понижение от 300 USD в рамките на часове на деня след достигане на границата от 3000 USD.

До първата седмица на Септември цената му достигна 5000 USD за първи път – само за да намалее със стотици долари два дни по-късно и след това отново да продължи да расте, достигайки най-високата цена в историята на Биткойн, 19 783,21 USD, на 17 Декември.

Но веднага след като достигнаха тази точка, много инвеститори решиха да не правят нищо. И със сигурност само няколко дни по-късно цената падна с 30%, причинявайки загуба на много милиарди долари от общата капитализация на пазара на криптовалута. Това беше една от най-големите пазарни корекции в историята, което доведе до спад на цената на Биткойните под границата от 11 000 USD.

Падането и шанс?

През цялата 2018 г. Биткойн беше в застой. Пазарът не се покачи отново след спукването на спекулативния балон. Първата половина на 2019 г. също беше изпълнена с песимистични мнения. Но през второто тримесечие на тази година настъпи внезапна промяна – 60% увеличение на Биткойн  от май насам, напомнящо за внезапното покачване през 2017 г., което привлече общественото внимание към Биткойн.

Но въпреки увеличението на цената, Биткойн  изглежда е… много по-малко популярен, отколкото беше през 2017 г. Този бум често се коментира от експерти:

„Мисля, че е различно“, каза Уил Макдона, главен изпълнителен директор на блокчейн технологичната компания Diginex Americas, по време на интервюто си за Newsweek. „Ралито през 2017 г. беше в нетната полза за цялата екосистема, изложи повече хора на класа активи. [Този път] мисля, че институционални инвеститори, богати хора, семейни офиси – те имат много малко средства, чрез които да се докоснат до блокчейн, и най-лесният за тях е Биткойн.“

Връзките между медийния шум и цената на Биткойните често са част от анализи, извършвани от експерти. „Можете да свържете точките между това, което се случва в социалните медии и колебанията в цената“, каза Гленски в телефонно интервю за Bloomberg.

Най-общо казано, въпреки наплива от добри съобщения и поскъпването, консуматорите са уморени от срива през 2018 г. Проучване, проведено от SophisticatedInvestor.com сред 2000 американци на възраст над 18 години, разкри, че само 4,6% от тях действително вярват в криптовалутите като клас активи. Всъщност криптовалутите в момента се ползват с много по-малко доверие от инвеститорите, отколкото всеки друг вид актив, включително недвижими имоти и стоки.

Въпреки бума на пазара, Биткойн не изглежда да е във върхово състояние. Което от своя страна означава, че вероятно не е добър момент да инвестирате в него. Според експерти тази криптовалута най-накрая ще спре, без да достигне легендарния праг от 20 000 USD.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *