Връща ли се Биткойн на върха?

Биткойн отново е в светлината на прожекторите, след като цената му скочи до небето през април, причинявайки подем и увеличавайки стойността му до почти $9000 от по-малко от $4000 в началото на тази година.  

Нови пътища за Биткойн

Милионерите все по-често инвестират в най-популярната криптовалута. Dadiani Syndicate е основана от търговеца на изкуство Eleesa Dadiani, която за първи път започна да използва Биткойн и криптовалута преди няколко години в отговор на търсенето.

Миналата година Dadiani Fine Art, в сътрудничество с блокчейн платформата Maecenas Fine Art, направи заглавия, след като пусна 49% от произведението на Анди Уорхол от 1980 г. „14 малки електрически стола“ за продажба срещу Биткойн и други криптовалути. 

„Когато основах институцията, това беше начин хората да осребрят активите си в криптовалута“ – каза Дадиани в интервю за Forbes. „Но ние открихме, че има хора, които искаха да им помогнем да закупят огромни количества Биткойн“.

Синдикатът Dadiani се описва като „мрежа от равноправни партньори“, с хора, които търгуват помежду си; Дадиани твърди, че нейната роля е да събира хора, които искат да продават, и тези, които искат да купуват, точно както прави в света на изкуството 

„Един от нашите клиенти се обърна към нас и каза, че се интересуват от придобиването на 25% от всички налични биткойн в момента“, каза Дадиани. „Има редица субекти, които искат да доминират на пазара.“ 

Една четвърт от всички биткойн в обращение, включително онези биткойн, които могат да бъдат загубени завинаги, са около 4.5 милиона и струват умопомрачителните 38 милиарда долара по текущи обменни курсове. 

Дадиани каза, че този вид натрупване не е възможно да се „осъществи“, но нейната компания е била инструктирана „да претърси пазарите и да получи достъп до възможно най-близо до 25%“.  Според оценките на Грийнспан от 21-те милиона биткойн, които някога ще съществуват, „много няма да бъдат добивани дълго време и много други са загубени завинаги“. 

Все по-голям брой милионери се интересуват от закупуване на големи количества криптовалута

„И все пак още по-голям брой монети в момента се държат от ходлери [наименование за дългосрочни притежатели на биткойн], които няма да желаят да се разделят с тях на каквато и да е цена“, пише Грийнспан в бележка до клиентите. „Реалистично погледнато, вероятно има по-малко от 5 милиона монети, които действително циркулират в момента.“ 

Едно от най-големите предизвикателства за Дадиани е как да купи големи количества биткойн, без да се отрази на пазара. 

„Хората, които купуват големи количества биткойн, искат да избегнат подхлъзвания“, каза Дадиани. „Единственият начин да направите това е да избегнете обмена.“ 

Приплъзването е разликата между очакваната цена на сделката и цената, на която се изпълнява сделката, и може да се влоши от периоди на по-висока волатилност, нещо, към което пазарът на биткойн е особено склонен, и когато се направи голяма поръчка в ниска обемен пазар. 

Дадиани твърди, че е създала консорциум от продавачи от цял свят, които имат „колосални“ количества биткойн или които искат да купят значителни суми и тя е уверена, че всички те са били правилно проверени срещу разпоредбите за пране на пари. 

„Ние не работим с хора, които не са клиенти на реномирани банки“, каза Дадиани. „Ние сме маркет мейкъри, координатори на тези сделки. След като включите банките и институциите, те трябва да се уверят, че клиентите им спазват разпоредбите.”  Dadiani Syndicate в момента е в средата на своята четвърта сделка, всички от които са били „много голям обем“ и всяка отнема седмици или месеци, за да завърши. Dadiani Syndicate получава процент от всяка сделка; такса за брокери.  Сделките досега са достигали до милиони долари, съставени от хиляди сделки на ден. 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *