Пране на крипто… безопасно ли е?

Криптовалутите бяха похвалени за високата си безопасност в сравнение с традиционните валути. Но използването на популярните криптовалути определено не е най-личният или анонимен начин за извършване на транзакции. Някои алткойни могат да осигурят известна степен на поверителност, но по-масовите монети обикновено не го правят.

Пълна анонимност?

Създателите на някои алткойни положиха усилия да осигурят повече анонимност и поверителност.

Тези алткойни, наречени„монети за поверителност“, обикновено се свързват с Darknet и незаконни транзакции, но има и много законни причини хората да ги използват. Тъй като ценните монети стават все по-популярни, имаме много лесно достъпни опции. Monero, zcash, dash, xeonbit са четири популярни алткойни, които предлагат повече анонимност в сравнение с Биткойн.

Биткойн беше похвален за осигуряването на по-добра сигурност в сравнение с фиат транзакциите. Когато говорим за безопасност, обикновено имаме предвид трудността при кражба или копиране на пари. По-високото ниво на безопасност е резултат от характеристиката на блокчейн технологията.

Всеки блок във веригата съдържа връзка към предишния, което прави промяната на блок много трудна. И така, с всеки блок, който се добавя към веригата, миналата транзакция става все по-сигурна. Дори най-новият блок, който трябва да бъде добавен към веригата, би бил труден за манипулиране. Някои алткойни подобриха мерките за сигурност, но от тази гледна точка биткойните все още се считат за много солидно решение.

Активи, скрити в мрежата…

От друга страна , Биткойн не е толкова частен или анонимен. Всяка транзакция, включително адресите на портфейла на подателя и получателя, сумата, датата и часа се съхраняват в публична книга. Може да се обмисли използването на псевдоним, тъй като в списъка няма фамилни имена, но би било относително лесно да се проследят повечето от адресите на портфейла, като се използват подсказки като IP адрес или история на транзакциите.

Въпреки че е възможно да се направят Биткойн транзакциите по-анонимни , това изисква много усилия. Когато става въпрос за Биткойн, става въпрос най-вече за смесване на монети, понякога наричано пране на криптовалута. Смесването на монети означава извършване на различни транзакции, за да се маскира връзката между подателя и получателя. Ако се направи правилно, смесването може почти напълно да предотврати проследяването на транзакцията.

Работата е там, че смесването на монети изисква много стъпки, включително създаване на много нови портфейли с нови имейл адреси. Този процес може да бъде много неудобен и отнема много време, особено ако трябва да се извършва редовно. За постоянна анонимност е по-удобно да използвате криптовалута, която ще предостави възможност за извършване на анонимни транзакции без допълнителни усложнения.

Кой иска да поеме контрола?

Традиционните валути имат стойност, защото правителствата казват, че имат. Но за все по-голям брой хора това обещание не е особено привлекателно. Правителствата контролират традиционните валути. Те използват централните банки, за да емитират или унищожат пари, използвайки така наречената парична политика като икономически лост. Те също така решават по какъв начин може да бъде прехвърлена традиционната валута, което позволява проследяване на валутния поток и диктуване кой може да печели от този поток, като ги облага с данъци и проследява престъпната дейност. Целият този контрол се срива, когато неправителствени организации започнат да създават собствени валути.

Валутният контрол оказва влияние върху всеки икономически сектор, особено върху данъчната политика на страната, усилията за контрол на бизнеса и престъпността. Но хората, които използват криптовалута, не се нуждаят от съществуващата банкова система. Валутата се създава във виртуалното пространство. Ако Биткойн или друга криптовалута стане широко приета, цялата банкова система може да стане ненужна.

Смесители на криптовалута

Смесването на криптовалута вече беше споменато в тази статия. Има няколко миксера, работещи на пазара, целящи да осигурят възможно най-голямото възнаграждение. Алгоритъмът на миксера обикновено е прост – потребителят изпраща своята криптовалута на адреса на миксер, който е регистриран индивидуално за всеки потребител. След това монетите се смесват с транзакциите на други хора или се разпределят между стотици портфейли, принадлежащи на миксера. След като процесът приключи, „чистите“ токени се преместват в първоначално настроената памет – или обратно към подателя, или нов собственик.

Разделянето на монетите между много портфейли прави невъзможно установяването на връзка между подател и получател. Потребителят може също така да раздели въведените данни по деноминации, за да скрие истинската сума. Собствениците на миксери начисляват 0,5-3% такса за транзакция за своите услуги. Трябва да запомните обаче, че ако изпратите Вашите монети в портфейла на друг човек, може да не ги получите обратно.

Използването на миксер не се различава много от използването на платформа за обмен. Трябва да посочите адрес, на който искате да изпратите смесените биткойни, да платите таксата за услугата и да натиснете „напред“. След това ще бъдете пренасочени към страница с адреса на миксера, където трябва да изпратите Вашата валута.

Адресът е валиден 24ч. След този период транзакцията няма да бъде обработена.

Безопасно ли е?

Основното предимство на миксерите е, че те могат да осигурят безопасност и защита за транзакции с криптовалута. Ако постоянно използвате голямо количество крипто на дневна база, се препоръчва използването на миксер за увеличаване на анонимността.

Вероятно най-големият недостатък на използването на миксери е фактът, че престъпниците и хората, които се занимават с пране на пари, също могат лесно да скрият транзакциите си от очите на полицията. Миксерите за монети са особено популярни сред тези, които притежават много криптовалута. Това е така, защото тези хора трябва да търсят начин да скрият състоянието си от очите на обществеността. С помощта на блокчейн можете лесно да заключите кой има много Биткойни, ако направените транзакции са големи. Това е заплаха, тъй като хакерите могат да използват тази информация, за да атакуват собственика на портфейла и да откраднат неговите монети. Използването на миксери за монети помага на потребителите да избегнат подобни ситуации.

Рискът от кражба също е малко проблем, когато става дума за смесители. За да получи достъп до услугата, потребителят трябва да изпрати своята цифрова валута на доставчика. Това е рискована ситуация, тъй като няма начин да подадете жалба, ако доставчикът не върне смесените монети, както се очаква. И накрая, таксите за услуги също будят безпокойство. Те са процент от транзакцията, който може да достигне астрономични суми, когато комисионната е достатъчно голяма.

Индустрията на криптовалутите винаги е била измъчвана от противоречия. Добрата част е, че технологията непрекъснато се адаптира към нуждите на потребителите. Големите инвеститори като цяло са съгласни, че инструментите за смесване са чудесен начин за осигуряване на по-голяма поверителност и защита на интересите на хората, занимаващи се с криптовалути.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *