Криптопазар – как да се придвижвате на него?

Какво е криптопазар и как се различава от борсата? Защо традиционните пазари избягват да работят с криптовалути? Как да закупите и съхранявате първите си виртуални пари? Ето пълно ръководство за основите на криптопазара.

Криптопазар… какво всъщност е това?

Криптомаркет е платформа, която позволява на своите потребители да търгуват криптовалути и цифрови париза други активи, като фиатни валути или други цифрови валути.  Пазарът на криптовалута обикновено използва спредовете за покупка и продажба като такса за транзакция или просто таксува за използване на платформата.

Обмяната на цифрова валута може да бъде стационарен бизнес или да съществува изключително онлайн. Стационарният пазар обменя традиционни пари за цифрови валути. Интернет пазарите, от друга страна, обменят цифрови пари.

Криптопазарите често се регистрират извън САЩ или Европа, за да се избегнат регулации и данъци. Те обаче търгуват със западни фиатни валути и имат сметки в няколко различни банки, за да направят плащането в различни валути по-лесно. Повечето криптопазари могат да приемат плащания с кредитни карти, банкови преводи или други форми на плащане в замяна на криптовалути.

Тези пазари обикновено изпращат криптовалутите до личните крипто портфейли на потребителите. Някои също имат опция за конвертиране на цифрови валути в анонимни предплатени карти, които могат да се използват за теглене на пари от всеки банкомат, докато други криптовалути се поддържат от други физически активи, като злато.

Какво да търсите при избора на криптопазар?

Да приемем, че сте били убедени от статия за високи нива на възвръщаемост на крипто. На какво трябва да обърнете внимание, преди да започнете да инвестирате?

Репутацията на борсата – най-добрият начин да намерите мнения за борсата е да потърсите рецензии на отделни потребители и професионални сайтове. Можете също да задавате въпроси във форуми като Reddit или Wykop.

Такси – повечето пазари трябва да имат информация за плащанията на уебсайта си. Преди да се присъедините към такъв, уверете се, че разбирате всичко относно депозитите, транзакциите и плащанията при теглене. Таксите могат да се различават драстично в зависимост от обмена.

Методи на плащане– кои методи на плащане се предлагат на този пазар? Кредит, дебит? Трансфер? PayPal? Тази борса работи ли с Вашите местни карти? Ако опциите са ограничени, използването на този обмен може да е трудно. Не забравяйте, че купуването на крипто чрез кредитна карта винаги изисква проверка на самоличността и идва с премия цена, тъй като има по-голям риск от измама и по-високи такси за транзакция. Използването на банков превод обаче може да отнеме повече време, тъй като банките трябва да го обработят.

Изисквания за проверка – повечето от платформите за биткойн транзакции изискват някакъв вид проверка на самоличността за покупка или продажба. Някои борси Ви позволяват да запазите анонимността си. Въпреки че проверката може да отнеме до няколко дни и да изглежда излишна, тя защитава пазара от измамници и пране на пари.

Географски ограничения – някои от функциите, достъпни за потребителите, могат да се използват само в някои страни. Уверете се, че обменът, към който искате да се присъедините, позволява пълна достъпност във Вашата страна.

Валутен курс – различните борси имат различни курсове. Разлики от 10% или повече не са необичайни.

Купуване, съхранение и продажба на криптовалути

Нека започнем с купуването на биткойн – можете да ги обмените за други валути по-късно. Има два вида транзакции: Фиат към крипто или крипто към фиат. И двете могат да бъдат направени направо на борсата.

Първо, трябва да отворите акаунт в пазарната платформа. След това потвърждавате самоличността си – това се изисква поради законите срещу прането на пари. Зареждайте сметката си с валута, която използвате, но имайте предвид, че трябва да проверите дали е възможна търговия директно в тази валута.

Няма определено правило кога трябва да купувате криптовалути. Обикновено не е добра идея да купувате, докато крипто е на върха на спекулативния балон и когато пазарът е счупен. Най-доброто време може да е, когато цената е ниска, но стабилна.

Добре, купихте своите жетони, но къде трябва да ги съхранявате? На първо място, далеч от пазара!

Няма истинска причина да съхранявате Вашата криптовалута на борсата. Пазарите на криптовалута имат дълга история на пробиви и банкрут, като най-известният случай е хакната борса Mt.Gox, която изсмука милиони долари от своите потребители.

Но ако не на борсата, тогава къде трябва да съхранявате Вашата криптовалута? Вероятно трябва да мислите за онлайн или мобилен портфейл (като всеки портфейл, който съществува на устройство, което някога ще бъде свързано с интернет) като “горещ” тип крипто портфейл. Парите, поставени в този тип портфейл, са лесно достъпни, така че си струва да ги използвате, за да съхранявате част от парите, които ще използвате в интернет или в офлайн свят.

Въпреки че използването на горещи портфейли за транзакции е много лесно, то има голям недостатък – те са лесни за хакване. Скорошните атаки на рансъмуер и предишни провали на големи пазари трябва да са достатъчно предупреждение за новите потребители.

Въпреки че не трябва да влагате много пари в своя горещ портфейл, все пак е важно да правите резервни копия на портфейла си, така че да избегнете загуба на пари поради грешка. Чрез използването на личния ви ключ не би трябвало да има болка при връщането на портфейла към предишното му състояние.

Когато поставите Вашата криптовалута на устройство, което е напълно офлайн, това се наричастуден портфейл. Те са най-добрите решения за хора, които искат абсолютно най-безопасния начин да съхраняват своите електронни пари. Студените портфейли също са най-подходящи за дългосрочни инвеститори, които няма да имат нужда от достъп до своята криптовалута в продължение на месеци или дори години.

Студените портфейли не са безопасни от всяка една заплаха, но ако следвате инструкциите и вземете подходящи предпазни мерки, те са значително сведени до минимум. Като се има предвид колко популярни станаха криптовалутите през последните години, не е изненадващо, че привлякоха вниманието и на обикновените крадци. Ето защо студеният портфейл е много по-безопасен вариант.

И сега знаете разликата между фондовата борса и пазарите на криптовалути и защо няма да видим сливане между двете твърде скоро. Вие също така знаете как да изберете най-добрия крипто пазар, както и основата за получаване и съхранение на токени за криптовалута. Време е да направите свое собствено проучване – както казахме преди, инвестирането на пазара изисква известни познания и бързо сваля хората, които подхождат твърде безгрижно.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *