Криптомаркет и фондовия пазар.

Криптовалутите стават все по-популярни. Въпреки че имат своите върхове и спадове, техният процент на капитализация все още се увеличава. Дори големите корпорации започнаха да въвеждат фондове, които включват Биткойн и Етериум. Въпреки това много начинаещи не знаят разликата между крипто пазар и традиционна фондова борса – което е голяма грешка. Преди да заделите пари за закупуване на крипто на пазара, не забравяйте, че инвестирането в токени и инвестирането в акции са две различни неща.

Най-голямата разлика между криптовалута и акции е начинът, по който се оценяват. Акциите са подкрепени от компании, които трябва да носят печалба. Те включват физически активи като част от ценообразуването и можете математически да проверите дали са оценени по подходящ начин спрямо пазарната стойност. Крипто, от друга страна, не винаги се поддържа от компания. Най-често те се оценяват според вълните, които правят, въпреки че някои от тях печелят стойност въз основа на тяхната функционалност. И тъй като това обикновено е много субективна оценка, така че е трудно да се каже дали крипто наистина си заслужава.

Акция и криптовалута – характеристика на активите

Всеки може да създаде криптовалута, като доставките трябва да бъдат разпределени от определена група. Една от причините, поради които криптовалутата е „бунтовна технология“, е, чевсеки може да създаде своя собствена бяла книга за блокчейн. Много монети за цифрова валута, като Dogecoin, всъщност са създадени от отегчени програмисти.

Тъй като всеки може да създаде токен, е лесно да настроите свой собствен ICO. Не може да се каже същото за акциите – особено тези, котирани на NYSE, NASDAQ или Варшавската Фондова Борса.

Когато се създават активи, те трябва да бъдат одобрени от държавни агенции и да преминат през одит. Те също трябва да отговарят на определени закони, преди да бъдат допуснати на пазара.

Традиционните пазари бяха създадени, за да служат на конкретна цел: да събират средства за компаниите, които се нуждаят от тях. Криптовалутите функционират по различен начин, тъй като една електронна валута може да се използва по различни начини. Някои токени могат да се използват като основа за блокчейн игри. Други служат като запас от стойност, а други могат да се използват на определени платформи.

Преди да решите, че искате да инвестирате в криптовалута, вижте за какво се използва. Криптовалутите се оценяват най-вече въз основа на тяхната репутация. Това създава много нестабилен пазар с много екстремни върхове и спадове. Това поведение е една от най-забележителните разлики между пазара на криптовалута и традиционната фондова борса. Инвеститорите в акции обикновено пазят активите си по време на сътресения, защото знаят, че ситуацията ще се стабилизира. При криптовалутите, които имат по-голяма склонност към внезапни промени, продажбата по време на паника на пазара е много често срещана и понякога дори желателна на криптографската сцена.

Друга разлика се корени в различните профили на инвеститорите. Тъй като инвестирането в акции е де факто начин, който много хора използват, за да се подготвят за пенсиониране, така че има много хора с различен произход, които го използват. Можете да видите водопроводчици, учители и дори тийнейджъри, които имат портфейли, пълни с акции. Но криптовалутата все още е много нишова инвестиция. Повечето от собствениците на крипто са мъже с висше образование на възраст 20-30 години.

Безопасни ли са криптовалутите?

Понякога акциите са по-сигурни от криптовалутите. Традиционният пазар е строго регулиран и трябва да преминава през годишни одити. Освен това, поради стриктното регулиране на процеса на въвеждане на нови активи на пазара, не е много вероятно дял, в който инвестирате, да е фалшив. От друга страна, криптовалутата е много податлива на измами поради своя децентрализиран, нерегулиран характер.

Говорейки за измами, има още нещо, което сочи огромни разлики между традиционните акции и криптовалутата. Когато купувате акции, те се издават на Ваше име, има доказателство, че Вие сте собственик. Благодарение на проследяването и регистрирането на пазарни транзакции, хората не могат наистина да откраднат акции на някой друг.

Но криптовалутата е различна. Те са буквално цифрова валута – която може да бъде хакната. Имаше много такива случаи, когато успешни крипто инвеститори направиха всичко както трябва, натрупаха милиони долари и след това останаха без пари заради хакер.

Като се вземат предвид всички недостатъци на инвестирането в криптовалута, бихте помислили, че хората я избягват като чума. Ако имаха редовни връщания, вероятно щеше да е така. Но криптовалутите не винаги имат „редовна“ възвръщаемост, както при акциите.

Много дългосрочни инвеститори споменават възвръщаемост от над 1000%. Дори краткосрочната възвръщаемост на ICO обикновено достига 150%. Това е много, в сравнение с обикновения пазар.

За да работите на редовен пазар, можете да използвате някои инвестиционни приложения, за да инициирате транзакция. Инвестирането в криптовалути, макар и малко по-популярно в наши дни, все още не е толкова лесно за научаване.

Когато става въпрос за повечето транзакции, които не се извършват директно в Биткойн или Етериум, трябва да изтеглите подходящ крипто-портфейл, да обмените пари за Биткойн или Етериум и след това да купите монети, като използвате тези два токена. Ако искате да теглите пари, вие също трябва да извършите много транзакции.

И накрая, има известна несигурност, когато става въпрос за бъдещето на криптовалутите.

Разликите между криптовалутата и акциите са много, но една от най-очевидните е, че фондовата борса се превърна в институция, която диктуваше как работят цели икономики. Криптовалутите не са толкова институционализирани.

Ще стане ли криптопазарът новата борса? Може ли дори да получи обратно техните данни, разглеждайки скорошни събития? Гледните точки по този въпрос се различават въз основа на мненията на различните инвеститори и експертите не могат да ни дадат ясен отговор.

Необходимостта да се отбележи

В момента няма голяма връзка между криптовалутите и акциите. Многото разлики между естеството на тези два актива са обяснение за липсата на корелация между криптопазара и традиционния пазар. Цялата съществуваща инфраструктура за криптовалута разчита само на себе си. На теория цената на Биткойн не е свързана с никакви икономически показатели на реалния икономически сектор. Криптовалутите са различен, затворен пазар. Единственото общо нещо, което има с традиционния пазар, е законът за търсенето/предлагането и всички негови производни. Това е причината традиционната фондова борса да не е бързала да въведе криптовалути на своя пазар.

Но какво би станало, ако решат да направят точно това? Нарастващият обем на търговията с криптоактиви привлича институционални инвеститори към криптопазара. Това може да доведе до по-стабилни цени и по-малко промени, причинени от натрупването на криптоактиви в портфейлите на големите играчи на пазара. Привличането на нови играчи на фондовия пазар с използването на нови инструменти за търговия със сигурност би подобрило видимостта на борсовия пазар.

Нещо повече – няколко от по-големите фондови борси вече се опитаха да въведат продукти, базирани на криптовалута, макар и в ограничени количества. Intercontinental Stock Exchange (ICE) стартира канал за криптовалута през януари 2018 г., който има за цел да споделя основна информация за цифровата валута. ICE също увеличи количеството обработени криптовалути от различни източници на данни и пазари от цял свят. През февруари обаче ICE отбеляза стартирането на собствена платформа за криптовалута, която вече привлече няколко известни инвеститори, като Microsoft или Starbucks.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *