Лайткойн… криптовалута като никоя друга

Вероятно от известно време чувате името Лайткойн. Но за какво става въпрос? Как е създадена тази валута и какво я отличава от другите криптографски валути?

Създателят от MIT – създаването на криптовалутата

Лайткойн е създаден през 2011 г. от програмиста на Google и бивш служител Чарли Лий и често се нарича среброто на интернет – за разлика от Биткойн, който често се нарича злато. Това сравнение е резултат от факта, че лайткойн използва по-голямата част от кодовата база на биткойн, но остава отделна верига, която става все по-популярна – макар и не толкова популярна по отношение на пазарната капитализация, колкото биткойн, неговият предшественик.

Защо е така? Лайткойн има много предимства пред биткойн, включително по-бързи транзакции, с време на блокиране от само две минути и половина. Смята се също, че консенсусният протокол за лайткойн, известен като скрипт, е по-честен и по-безопасен от протокола „доказателство за работа“, използван от биткойн копачите. Една от основните характеристики на протокола на скрипта е, че той изисква много памет. Това означава, че е много по-трудно да се копае лайткойн в пулове, тъй като задачите не могат да се зареждат асинхронно, което прави много по-трудно за хакерите да атакуват мрежата. Следователно лайткойн е не само по-бърз от биткойн, но и по-безопасен.

Стара и нова технология

Лайткойн, често наричан „парите на Интернет“, е проектиран с много специфична мисия – да бъде peer-to-peer онлайн валута, която позволява незабавни, почти нулеви плащания по целия свят. Той също така е създаден, за да подкрепи целта на биткойн, като поправи някои от най-сериозните му недостатъци. Този далновиден и уникален подход помогна на лайткойн да навлезе в мейнстрийма – но не веднага.

В самото начало на съществуването на лайткойн мрежата му беше пълна с грешки, което се оказа огромна пречка по пътя му към напредък и подкопа доверието на общността на Лайткойн. Всичко обаче се промени през ноември 2013 г., когато беше пусната версията на лайткойн 0.8.5.1. Тази корекция поправи всички известни проблеми и проправи пътя за увеличаване на популярността на тази криптовалута. Следователно дигиталната стойност на LTC достигна един милиард долара пазарна капитализация до 2013 г. – само две години след официалното му стартиране.

Лайткойн живееше в сенките на биткойн. Въпреки това, той остава ключов играч в индустрията, като прави значителен скок през 2013 г. Нарастването на популярността му се дължи на редица фактори. Първо, добивът може да се извършва на прост компютър, без да е необходимо да се използват скъпи платформи за добив. Второ, произведени са повече монети в сравнение с други криптографски валути. Трето, хората харесаха гъвкавостта на екипа на Лайткойн, който персонализира кода и често експериментира, за да направи необходимите подобрения. Редовните актуализации също гарантират, че целият софтуер на Лайткойн работи гладко.

Специална валута и специален портфейл?

Да приемем, че искате да инвестирате в ориентирана към бъдещето криптовалута – лайткойн. Какъв портфейл да изберете за тази цел? Милиони хора използват портфейли за криптовалута, но има значително неразбиране относно начина им на работа. За разлика от традиционните джобни портфейли, цифровите портфейли не съхраняват валутата. Всъщност валутите не се съхраняват на едно място и не съществуват във физическа форма. Всичко, което съществува, са записи на транзакции, съхранявани в блокчейн системата.

Портфейлите за криптовалута са програми, които съхраняват публични и частни ключове и интерфейс с различни блокчейни, така че потребителите да могат да наблюдават баланса на средствата си, да изпращат пари и да извършват други операции. Когато човек Ви изпрати биткойни или друга цифрова валута, той основно обозначава собствеността върху монетите, влизайки в адреса на Вашия портфейл. За да можете да издавате тези монети и да отключвате средства, частният ключ, съхраняван в портфейла, трябва да съответства на публичния адрес, към който е присвоена валутата. Ако публичният и частният ключ са съвместими, балансът в цифровия портфейл на получателя ще се увеличи, а този в портфейла на подателя ще намалее съответно. Няма реална размяна на реални монети. Транзакцията се маркира само от нейния запис в блокчейн и промяна в баланса в портфейла за криптовалута.

Има няколко вида портфейли, които предоставят различни методи за съхранение и достъп до цифрова валута. Портфейлите могат да бъдат разделени на три отделни категории – софтуер, хардуер и хартия. Софтуерните портфейли могат да бъдат стационарни, мобилни или онлайн.

Портфейл като компютърен софтуер – портфейлите се изтеглят и инсталират на настолен компютър или на лаптоп. Те са достъпни само от един компютър, на който са изтеглени. Портфейлите за настолни компютри предлагат едно от най-високите нива на сигурност, но ако компютърът Ви бъде хакнат или заразен с вирус, съществува риск да загубите всичките си средства.

Онлайн портфейлите работят в облак и са достъпни от всяко компютърно устройство навсякъде. Въпреки че достъпът до тях е по-удобен, онлайн портфейлите съхраняват личните Ви ключове онлайн и се контролират от трета страна, което ги прави по-уязвими за хакване и кражба. На мобилни устройства портфейлите се изпълняват от приложение на Вашия мобилен телефон и са полезни, защото можете да ги използвате навсякъде, включително магазини. Мобилните портфейли обикновено са много по-малки и по-прости от портфейлите за настолни компютри поради ограниченото пространство на мобилния телефон.

Хардуерните портфейли се различават от софтуерните портфейли по това, че съхраняват личните ключове на потребителя на хардуерно устройство, като например USB памет. Въпреки че хардуерните портфейли съдържат онлайн транзакции, те се съхраняват офлайн, което гарантира по-голяма сигурност. Хардуерните портфейли може да са съвместими с няколко уеб интерфейса и може да поддържат различни валути; това зависи само от това кой решите да използвате. Нещо повече, лесно е да направите транзакция. Всичко, което трябва да направите, е да свържете устройството към всеки компютър или устройство с достъп до интернет, да въведете Вашия ПИН код, да изпратите валутата и да потвърдите. Хардуерните портфейли Ви позволяват лесно да правите транзакции, като същевременно пазите парите си офлайн и далеч от опасности.

Хартиените портфейли, от друга страна, са лесни за използване и осигуряват много високо ниво на сигурност. Въпреки че понятието хартиен портфейл може просто да се отнася до физическо копие или разпечатка на публични и частни ключове, то може да се отнася и до софтуер, който се използва за сигурно генериране на двойка ключове, които след това се отпечатват. Използването на хартиен портфейл е сравнително лесно. Лайткойн или друга валута се прехвърлят в хартиен портфейл чрез прехвърляне на средства от софтуерен портфейл към публичен адрес, посочен на хартиения портфейл. И обратното – ако искате да теглите или харчите криптовалута, всичко, което трябва да направите, е да прехвърлите средства от Вашия хартиен портфейл във Вашия софтуерен портфейл. Този процес може да се извърши ръчно, чрез въвеждане на лични ключове или чрез сканиране на QR код на хартиен портфейл.

Всички портфейли са защитени, но в различна степен. Нивото на сигурност зависи от вида на използвания портфейл (настолен компютър, мобилен телефон, онлайн, хартия, хардуер) и доставчика на услугата. Уеб сървърът вътрешно е по-рискова среда отколкото офлайн. Онлайн портфейлите могат да изложат потребителите на потенциални уязвимости в платформата на портфейла, които могат да бъдат използвани от хакери, за да откраднат Вашите средства. От друга страна, офлайн портфейлите не могат да бъдат хакнати, защото те просто не са свързани с онлайн мрежата и не разчитат на мерките за сигурност, използвани от трети страни.

Въпреки че онлайн портфейлите се оказаха най-чувствителните и уязвими на хакерски атаки, трябва да внимавате, когато използвате който и да е портфейл. Без значение кой портфейл използвате за съхранение на лайткон, загубата на частните Ви ключове ще доведе до загуба на пари. По същия начин, ако Вашият портфейл е хакнат или ако изпратите пари на измамник, няма начин да възстановите изгубената валута или да изтеглите транзакцията.

Как да се предпазите от атака срещу Вашия портфейл? Можете да създадете резервно копие на Вашия портфейл. Струва си да съхранявате само малки суми пари за ежедневна употреба онлайн, на компютъра или мобилния си телефон, като същевременно съхранявате по-голямата част от средствата си в изключително защитена среда. Опциите за офлайн резервно съхранение, като хартия или USB, Ви предпазват от компютърни сривове и Ви позволяват да възстановите портфейла си, ако го изгубите или откраднат. За разлика от тях, офлайн портфейлът не може да Ви защити от хакери. Ако решите да използвате онлайн портфейл, има присъщи рискове, свързани с използването му, от които не винаги можете да се защитите.

В момента Лайткойн  е на 7-мо място по пазарна капитализация сред най-големите криптовалути в света. Цените се стабилизираха и леко се повишиха, благодарение на изключително лоялна общност, която ще защитава репутацията на лайткон. След кратка почивка от работата си за Coinbase, създателят Чарли Лий също се връща към работата по проекта – което е достатъчно добра причина да обмислите инвестиране в тази валута в близко бъдеще.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *