Криптовалута рипъл … по-големият брат на биткойн

Ако обърнем голямо внимание на историята на виртуалните монети, ще разберем, че на пазара съществува криптовалута, по-стара от Биткойн. Въпреки че е общоприето, че идеята за криптовалута е създадена заедно с пускането на Биткойн, има друга електронна монета, която изигра голяма роля в това. Говорим за Рипъл – по-големият брат и най-големият враг на Биткойн.

По-стар от Биткойн – раждането на Рипъл

Райън Фугър се смята за създател на Рипъл (XRP). Откакто е създадена тази криптовалута, тя привлече голям интерес. Рипъл става все по-популярен и набира сила, докато не разтърси пазара на криптовалута. Неговият растеж започва през 2004 г., което е свързано с основаването на RipplePay. Системата беше усъвършенствана през следващите няколко години, докато накрая през 2011 г. беше проектирана да бъде по-бърза и по-малко енергоемка от Биткойн. Скоро след това бяха въведени още повече промени, позволяващи прехвърляне на пари в рамките на няколко секунди. От 2012 г. нататък компанията Рипъл се фокусира повече върху разширяването на своята оферта за банковата индустрия.

Системата на Рипъл работи като квази-децентрализирана транзакционна мрежа, базирана на блокчейн технология. Протоколът за плащане е много подобен и съвместим с хартиените валути, пазара на стоки и други криптовалути. Потребителите му имат възможност да прехвърлят средства в реално време, което несъмнено е предимство на тази електронна монета. Извършването на транзакции чрез системата Рипъл е възможно с помощта на други криптовалути или инвестиционни активи. Това е нещо, което прави Рипъл различен от всички останали. Тази система за прехвърляне на средства е възможна с използването на протоколите xRapid и xVia. Системата xRapid е счетоводна мрежа, която извършва незабавни преводи. Системата xVia, от друга страна, е банков терминал, позволяващ връзка с мрежата Рипъл. Модерната система на тази електронна монета привлича интерес, особено от световни банки, правителства на най-големите държави и международни корпорации. Рипъл се счита за чудесна форма за прехвърляне на средства, като същевременно е и перспективна (и сравнително безопасна) инвестиция.

Популярността на Рипъл – от система до електронна монета

В момента Рипъл е една от най-популярните криптовалути, налични на криптопазара. В нея инвестират национални и частни инвеститори от цял свят. Развитието му се наблюдава постоянно от специалисти от страни като САЩ, Сингапур и Австралия. Рипъл има много силна и стабилна позиция на криптопазара. Така че би било добре да се запитаме какво точно стои зад успеха на тази криптовалута. Много важна част от развитието на Рипъл беше въвеждането на плана за създаване на система за автономна счетоводна единица. Тя се основаваше на блокчейн технологията, която трябваше да направи преводите на средства по-бързи. В допълнение, тази електронна монета трябваше да бъде по-ефективна и по-малко енергоемка от Биткойн, което би повлияло значително на пазарната й позиция. През 2012 г. те започнаха да работят върху Протокола за Транзакции Рипъл (RTXP), който след това се превърна в криптовалута XRP, а след това в Ripple Labs. Тези произведения бързо привлякоха вниманието на компании като Venture Capital Google или немската банка Fidor. Ripple Labs ставаше все по-мощна, докато не еволюира в познатия ни Рипъл. В момента се счита за една от най-добре развитите криптовалути, базирани на блокчейн технологията. Тази електронна монета има най-висока мащабируемост и възможност за извършване на над 1,5 k транзакции всяка секунда. В същото време може да приеме до 50 k транзакции – това е наистина впечатляващ резултат!

Екипът на Рипъл непрекъснато работи върху подобряването на своята криптовалута, което укрепва позицията им на пазара. Инвеститори от цял свят го виждат като доходоносна инвестиция, така че привлича много внимание на криптопазара. Изглежда, че Рипъл се изкачва в ранговете и има шанса да настигне Биткойн. През 2017 г. Мрежата Рипъл (XRPUSD) все още беше свързана с много световни компании и достигаше впечатляващи висоти. За съжаление, само година по-късно котировките на цените започнаха да падат и достигнаха най-ниската точка в историята на Рипъл на 0,2448, което доведе до срива.

Класическа идея – модерна технология

Рипъл предлага подобрена услуга за незабавно прехвърляне на средства и позволява намаляване на транзакционните разходи. Плащанията, направени чрез тази система, са криптирани. Те също са съобразени с настоящата структура на банката. Рипъл обръща голямо внимание на четирите стълба на тяхната система. Те са: разпространение (способността на банките да комуникират без посредник), безопасност (частни транзакции), мащаб (високо ниво на обработка) и съвместимост (свързване към много мрежи). Рипъл се използва все повече от банковия сектор. Защо? Както вече споменахме, това се дължи най-вече на скоростта на транзакциите, но също и на ниските разходи за трансфер и безопасността на потребителите. Рипъл използва структура, която обработва плащанията подобно на блокчейна. За тази цел той използва книги за регистриране на всяка транзакция, независимо колко голяма или малка е. Освен това, за разлика от Биткойн, който разчита на така нареченото „копаене“, той използва итеративния консенсусен процес.

Въпреки безспорните си предимства, Рипъл не е толкова популярен и безпогрешен като съперника си Биткойн. Но следвайки неговата история и динамично развитие, също си струва да го следите отблизо и да сте в крак с промените, които екипът му прилага. Електронната монета Рипъл предлага невероятни решения за плащане и привлича невероятен интерес, което я прави най-големият конкурент на Биткойн.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *