Индия навлиза в света на криптовалутата

Преди време западните медии бяха шокирани от новината за планираната забрана на криптовалутите в Индия. Парламентът получи проектозакон, целящ да премахне търговията с криптовалута в цялата страна, включително до десет години затвор за притежаване на Биткойн. В замяна беше предложено разработването на нова, изцяло Индийска криптовалута, с работното заглавие „Digital Rupee“. Двата проекта обаче – и забраната за търговия, и „Digital Rupee“ – бяха тихо отхвърлени. Планираният правителствен бюджет за годините 2019-2020, представен от министъра на финансите Диаи Нирмала Ситараман, не включва никакво споменаване на регулиране на криптовалутите. Това обикновено се смяташе за добър знак.

Защо Индия се страхуваше от криптовалутите?

Индийското правителство отдавна се занимаваше с въпроса за прането на пари чрез транзакции с криптовалута. Над сто престъпни организации са използвали този метод в Индия. Освен това, тъй като криптовалутите не се управляват от централните банки, е трудно да се наблюдава техният поток.

Отвращението към криптовалутите крие страх от въвеждането на широкомащабно алтернативно средство за плащане, което би било нерегулирано и следователно непредвидимо, което би могло да доведе до още по-голям проблем с прането на пари. Всичко това може да доведе до разрастване на сивата зона и изчерпване на бюджета на страната.

Алтернатива на забраната? Регламент.

По време на последната среща на върха на Г-20 Индия най-накрая потвърди началото на работа по регулирането на криптовалутите, като най-накрая се отказа от идеята за криминализиране на собствеността. Твърди се, че работата по регулиране на статута на криптовалутите продължава от началото на 2018 г. под надзора на междуведомствена комисия, ръководена от Министъра на Финансите Субхаш Чандра Гарг, но е трудно да се каже кога ще бъде представен конкретен проект.

Какво можете да очаквате от новите разпоредби? Със сигурност не затвърждава статута на Биткойн като метод на плащане – Арун Джайтли, бившият министър на финансите, който изигра голяма роля в този проект, се противопоставяше до смъртта си на 24 Август.

Новият министър на финансите Нирмала Ситараман представи първия чернова на проекта през Август, като го нарече „футуристичен и иновативен“. Всъщност той е доста консервативен, включително – наред с други неща – ограничен достъп за частни лица.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *