Рипъл и MoneyGram! Възможен пробив?

Компанията MoneyGram разкри, че използва търговските XRP токени с помощта на системата xRapid за трансгранични транзакции. Това е най-големият пример за транзакция с използването на XRP в историята.

По време на разговора за приходите на MoneyGram през второто тримесечие на 2019 г. компанията обяви, че използва xRapid от края на Юли. Те обаче не предоставиха допълнителна информация за броя или общия обем на транзакциите с използването на xRapid. „Рипъл ще стане ключов партньор в нашите трансгранични сетълменти с използването на цифрово съдържание и ние вече започнахме да използваме xRapid в нашите транзакции“, заявиха те във втория си тримесечен отчет.

Защо Рипъл?

Традиционните платежни мрежи имат високи капиталови изисквания, особено когато става въпрос за международни валутни транзакции. Банките използват метод за „финансиране на сметка Nostro“, при който една банка държи чуждестранната си криптовалута в друга банка, за да улесни международните транзакции и конвертирането на валута.

Рипъл се опитва да иновира този клон, като използва xRapid и XRP. Компанията казва, че XRP предлага „валутна ликвидация при поискване“, намалявайки нуждата от Nostro сметки с висок баланс.

„Вече съществуващите платежни мрежи зависят от интензивни капиталови изисквания, което включва финансиране на ностро сметка, която струва около 5 милиарда долара в световен мащаб всяка година. [xRapid] помага за достъп до ликвидност при поискване, намалявайки капиталовите разходи” – казва Рипъл в своите документи за внедряването на технологията.

MoneyGram потвърждава това в своя отчет за второто тримесечие, като казва:

“[xRapid] ще намали нуждите от оборотен капитал и ще има потенциала да генерира допълнителни приходи и паричен поток.“

Директорът на MoneyGram говори в полза на Рипъл

„Благодарение на xRapid, продуктът Рипъл, ние ще можем да сетълментираме средства от щатски долари за целеви валути в режим 24/7, което може да революционизира нашата дейност и радикално да подобри нашето глобално управление на течливостта“ – каза Алекс Холмс, генерален директор на MoneyGram директор през юни 2019 г.

Въпреки това, използването на XRP от финансова компания може да не означава непременно по-голямо търсене за него. Като източник на плавност, платежните услуги, използващи xRapid, „не трябва да държат XRP за дълго време“, тъй като транзакциите се уреждат в рамките на няколко секунди.

По-голямата част от настоящия процес на сетълмент на MoneyGrams все още се управлява най-вероятно от световния пазар. Въпреки това, интегрирането на xRapid ще позволи на компанията да сетълментира ключовите валути чрез „коригиране на условията на финансиране към техните счетоводни изисквания“.

Брад Гарлингхаус, главен изпълнителен директор на Рипъл, от друга страна, изрази вяра в решението на неговата компания да си партнира с MoneyGram през юни, като каза:

„MoneyGram ще подобри тяхното представяне и ще позволи на милиони хора по света да използват по-доброто му представяне. [Интегрирането на xRapid в MoneyGram] е голям крайъгълен камък в трансформирането на трансграничните плащания и аз очаквам дългосрочното стратегическо партньорство между нашите компании.“

  1. Рипъл се оттегля от Libra?

Брад Гарлингхаус, главен изпълнителен директор на Рипъл, е загрижен за потенциално по-строгите регулации за криптовалута, които може да са причинени от все още непуснатия Facebook стейбълкойн Libra. В интервю за Fortune Гарлингхаус каза: “[На първо място], просто искате да сте сигурни, че няма да попаднете в кръстосания огън. За мен е важно, когато регулаторите започнат да задават въпроси, да не ни хвърлят в една голяма кофа.”

Промяна на мнението?

Въпреки това, в интервю по време на конференцията „Fortune Brainstorm Finance“, която се проведе през юни тази година, Гарлингхаус каза, че криптовалута, пусната от гигант на социалните медии, ще помогне за легализирането на базирани на криптовалута продукти и драстично ще увеличи броя на финансовите институции, желаещи да подпишете за използване на криптовалутата Рипъл за трансгранични транзакции.

В рамките на същия месец Гарлингхаус също твърди, че Биткойн и XRP не са конкуренти. Той обобщи основната разлика между двете, като каза, че Биткойн е средство за съхранение на стойност, нещо като дигитално злато, докато Рипъл е мостова валута, позволяваща по-ефективни транзакции fiat-to-fiat.

Повече критика към Libra.

Джени Шейвър, оперативен директор на свързана с криптовалута компания Salt, каза пред „Cointelegraph“, че интервютата на Libra показват, че компаниите, занимаващи се с криптовалути, трябва да бъдат по-последователни в своя бранш и трябва активно да представляват интересите си.

„На индустрията липсва последователен набор от правила, които да спазва, и за дългосрочното развитие на индустрията трябва да оформим тази структура с регулаторите. Сега е важно да поставим най-добрите си хора в индустрията напред, за да ни представляват. Като следваща стъпка трябва да насочим повече ресурси към лобиране и изграждане на стратегически PR и комуникационни програми, за да образоваме всички заинтересовани страни и да помогнем за премахването на неоправданите стигми.“

Libra спечели критиките и антагонизма от регулаторните органи от цял свят. Брад Гарлингхаус, генералният директор на Рипъл, каза, че Facebook е отговорен за негативното мнение. В интервюто си за Bloomberg TV той добави, че „Facebook отиде твърде далеч“ с публикуването на бялата книга, в която се посочва, че Libra ще стане „новата валута“. Гарлингхаус смята, че докато пламенно се борят да заменят банките, те са забравили да публикуват нещо, засягащо темата за мерките, предотвратяващи използването на Libra за финансиране на терористи и пране на пари в Съединените щати. Освен това той каза: „Мисля, че Американският долар работи доста добре сам по себе си. Нямаме нужда от друг фиат.”

Гарлингхаус и много експерти по криптовалута смятат, че Facebook е навредил на клона на криптовалутата. Той също така добавя, че Рипъл е компания, насочена към институциите, която си сътрудничи с правителството и финансовите институции.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *