Холандската банка и криптовалутите – ще бъдат ли регулярни

Холандската централна банка обяви на 3 септември 2019 г., че ще трябва да започне да регулира компаниите за криптовалута (включително доставчиците на портфейли за криптовалута), в съответствие с петата Eвропейска директива срещу прането на пари, която беше въведена през юли тази година.

Какво означава допълнителен контрол?

Очаква се компаниите, които предлагат обмен на fiat-to-crypto, да се регистрират в De Nederlandsche Bank (DNB). Крайният срок е 01.10.2020 г., но колкото по-рано, толкова по-добре, тъй като формалностите също отнемат известно време. Защо тази форма на ангажираност? Според DNB: „Криптовалутите са уязвими към финансови престъпления, поради което е важно да се създаде надзор на почтеността сега.“

Освен регистрацията на компаниите, които търгуват с криптовалути, DNB ще „оцени“ техните членове на борда и акционери, които ще трябва да докажат, че техните бизнес методи са достатъчно добри, за да предотвратят прането на пари и подкрепата на терористи.

„След като фирмата бъде регистрирана и сме оценили членовете на борда и други политици, ние ще следим дали тя спазва правилата за пране на пари и финансиране на тероризма. Фирмите, които не се регистрират, вече няма да имат право да предоставят услуги за крипто обмен и портфейли.“ – се казва в прессъобщението на DNB.

Каква е причината за намесата на De Nederlandsche Bank?

Миналия месец New York Times информира, че терористичната организация Хамас разчита все повече на криптовалути, за да спечели средства.

Освен това изследователски институти от Близкия запад предупредиха медиите, че този тип групи използват приложението Telegram за изпращане на съобщения и получаване на криптовалута. Изследователите също така се страхуват, че входящата разпродажба на токени само ще влоши нещата.

„Не“ за анонимност

Широкомащабното използване на криптовалути от престъпни организации беше само въпрос на време, както и тяхното регулиране. Експертите казват, че нерегулираните криптовалути нямат право на съществуване в настоящия политически и икономически климат.

Бихме искали да Ви напомним, че в момента криптовалутите са още един актив, който може да се търгува на пазара само след потвърждаване на самоличността.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *